A csomagolás számunkra mindig nagyon izgalmas tevékenység, hiszen azt jelenti, hogy új kaland következik, utazunk!

Az első és legfontosabb szabály, hogy a csomagod puha sporttáska vagy hátizsák legyen, semmiképpen sem kemény borítású bőrönd. A hajón nincs hely a gurulós, keményfedelű utazóbőröndök tárolására. Ha ez pipa, akkor az alábbi lista mentén pakolj be:

 1. Dokumentumok:
  Útlevél, személyazonosító igazolvány, utasbiztosítás dokumentumok! Ezeket inkább kétszer is ellenőrizd le, hogy biztosan a táskádban vannak, mert, ha valamilyen csoda folytán fel is szállhatsz a hajóra, anélkül, hogy bárhol meg kellett volna mutatnod, egy esetleges hatósági ellenőrzés során a vízen, már biztosan „nem úszod meg”.
 2. Ruhafélék
  A hajón fehér-, gumitalpú cipőben kell tartózkodni. Egyrészt mert az nem csúszik, ha vizes lesz a fedélzet, másrészt nem hagy nyomot a padlón. A legpraktikusabb egy egyszerű, fehértalpú tornacipő. Természetesen bepakolhatunk ízlésünknek megfelelő váltócipőt is, amit a városnézések, séták, éttermi étkezések során viselünk. Nagyon fontos a réteges öltözék. Kényelmes nadrágban legyünk, a leggings vagy a melegítő a legjobb választás, mivel nagy mozgásteret hagyó viselet. Praktikus még a túraboltokban kapható lezippzározható szárú nadrág, mivel az időjárástól függően átalakítható. Készüljünk azért kényelmes rövidnadrággal és pólóval, valamint egy fürdőruhát is érdemes becsomagolni, mert áprilisban már előfordulhatnak olyan napok, amikor pár órát napozhatunk is. Pólókból rövid- és hosszú ujjú is legyen a sporttáskában (nem keményfalú bőröndben, szigorúan sporttáskában (!)), amelyek alá ajánlott trikót venni. Pulcsinak a kapucnis fajtát ajánlom, vagy pakoljunk sapkát is, hogy füleinket is védhessük a nagy széllel szemben, legfelső rétegnek pedig lehetőleg vízhatlan széldzsekit vigyünk (egy-egy nagyobb hullám érkezésével felcsapódhat a víz a fedélzetre). Hálóruhának az előszezonban még meleg ruhát vigyünk, mivel hidegek az éjszakák és, ha a hajón nincs fűtés, könnyen megfázhatunk. A
  kikötőkben kulturált mosdók vannak, viszont, ha horgonyzunk, a hajón kell tusolnunk, ahol korlátozottak a lehetőségek. Vigyünk magunkkal egy póttörölközőt (bár adnak a hajóhoz, de lassan szárad) és papucsot. Az öltözéket illetően jelszó a kényelem és a praktikum, mivel hajózás olyan, mint a kempingezés (de azért komfortosabb).3. Gyógyszerek
  Aki érzékenyebb az időjárásra készüljön gyógyszerekkel, mivel a változékonyság könnyen fejfájást okozhat. A hullámok miatt szédülés, hányinger is előfordulhat, ezért érdemes készülni ilyesfajta csillapítóval.4. Hasznos egyebek
  – A hajókon jól felszerelt konyhák vannak, de remekül jön a lezárható fedelű pohár, amelynek köszönhetően nem kell félni, hogy a kávé vagy az üdítő kiborul, ha esetleg nagyobbat billen a hajó.
  – Pár magazin és egy jó könyv is legyen a készletünkben, mivel egy-egy pihenős horgonyzásnál jut időnk kedvenc olvasmányunkra is.
  – Naptej, testápoló, ajakbalzsam! A szél szárítja a bőrt, valamint hűvössége elviszi a nap erejét, így észre sem vesszük és leégünk.
  – Bár minden kabinhoz adnak egy guriga WC papírt, a kikötői mosdókban pedig általában nincs hiány, ha egy hétre megyünk, akkor jobb a biztonság.
  – Vigyünk külön szatyrot a szennyes ruhának!
  – Lehetőleg gyorsan száradó, nehezen gyűrődő anyagból készült ruhaneműket vigyünk, mivel a kabinban nincs hely kipakolni mindent!
  – Szúnyogirtó!

Ahhoz, hogy semmit ne felejts otthon, még a pakolás előtt készíts te is részletes és konkrét  listát azokról a holmikról, amiket feltétlenül vinni szeretnél.

 

Töltsd le INGYENES tapasztalatgyűjteményünket!

 

AZ OKOS HAJÓS MÁS HIBÁJÁBÓL TANUL! TE TANULJ A MIÉNKBŐL!

 34 oldalban a lényeg, amit megtanultunk 20 év alatt először hobbi vitorlázóként, majd utazásszervezőként. A letöltés mellé értékes MEGLEPETÉST küldünk, amelynek örülni fogsz következő hajófoglalásodnál! Nem hiszed el? Nézd meg! Nem kerül semmibe ;)

Adatvédelmi Nyilatkozat

Értesítések

Sikeres feliratkozás!

Pin It on Pinterest