„Dolgozz, mint egy kapitány, játssz, mint egy kalóz” (ismeretlen szerző)

A mai részben a hajóskapitány kiválasztásáról lesz szó, akiket szeretünk viccesen „élményvezető igazgatóknak” is hívni (az angol CEO, mint ügyvezető igazgató mintájára: Chief Executive/Experience Officer J). Ő az az ember, aki a vitorlázást életed legjobb élményévé vagy legrosszabb rémálmává tudja tenni.

Amennyiben neked, vagy a csapat egyik tagjának van vitorlás vezetői engedélye, ezt a részt nyugodtan átugorhatod. Viszont azok, akik szeretnének hajóskapitányt fogadni, azok jobb, ha felkészülnek: a kapitány az egész hetet veletek tölti majd! Ezért (ahogyan a legénység tagjainak a kiválasztásánál is), körültekintően kell döntened, mérlegelve, hogy mik az elvárásaitok, milyen legyen a kapitány személyisége és hozzáállása.

Azért hangsúlyozzuk ennyire, hogy milyen fontos ez a választás, mert sajnos nem egy olyan visszajelzésről hallunk, hogy egy csapatnak nem volt szerencséje a kapitánnyal, és ez utána az egész utazásra rányomta a bélyegét. Olyan embert válassz, akivel akár később is szívesen tartanád a kapcsolatot! Természetesen fontos, hogy profi legyen a hajózást illetően, de mivel az egész utazást veletek tölti majd, illenie kell a csapat szellemiségéhez.

A kapitány szerepe

Véleményünk szerint a kapitány nem csupán az az ember, aki kormányozza a hajót, hanem aki a hajón utazó személyekből egy csapatot alkot. Attól még, hogy régi baráti társaság vagytok, akik jól ismerik egymást, nem feltétlenül tudtok együtt legénységként viselkedni.

Néhány kapitánynak emellett extra képzettsége is van. Van, aki valamilyen hangszeren játszik és nagy közös fedélzeti énekléseket lehet vele rendezni. Egyeseknek ezer és egy sztorijuk van az utazásaikról, míg mások bármilyen helyzetből viccet tudnak csinálni, így az utazás során garantált a nevetés. Néhányan egészen jó DJ-k és a kedvenc zenétek fog szólni végig az úton és vannak, akik egyszerűen csak olyan érdekes személyiségek, akiknek jó a közelében lenni.

A kapitány feladatai közé tartozik általában:

 • A hajó technikai ellenőrzése. Biztosítja, hogy minden rendszer, alkatrész és a kényelmet szolgáló apró részletek is a helyükön vannak és működőképesek. Ezek átnézése általában másfél-négy órát vesz igénybe az első napon.
 • Egyeztetés a flottakezelővel (az a cég, aki a hajót bérbe adja) technikai probléma esetén. Például ha a horgony beakad a sziklák közé, áramellátási gondok vagy szakadt vitorlák esetén.
 • A hajó kormányzása a vitorlázás időtartama alatt: döntéseket hoz és felelősséget vállal az időjárás adta problémák esetén. Például ha vihar közeleg, ő veszi észre leghamarabb és meghozza a szükséges óvintézkedéseket.
 • Javaslatokat tesz és segít a logisztikában. Például mit érdemes megnézni, mi legyen a program, hol ússzatok, hol egyetek… A kapitánynak ismernie kell az általatok érintett régiót. Akkor is, ha még nem hajózott erre, fontos, hogy előre tájékozódjon a lehetőségekről.
 • Felelősséget érez a közhangulatot illetően. Megpróbálja megakadályozni a felmerülő konfliktusokat és megoldást találni rájuk, fenntartja a jó hangulatot és békés, együttműködő légkört alakít ki.
 • Irányítja a csapatot a vitorlázásnál: elmagyarázza az elméletet és megmutatja a gyakorlati tudnivalókat, jól kihasználja a csapatban rejlő energiákat.
 • Amennyiben a csapatot érdekli a vitorlázás mikéntje, a kapitány átadja elméleti és gyakorlati tudását. Például elmagyarázza a vitorlabontás folyamatát, hogyan lehet a szélirányt meghatározni, érthetővé teszi a hajót mozgató erők működését, stb.

Hogyan válaszd ki a legénységhez illő kapitányt?

Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha felteszel a leendő kapitánynak és a legénység tagjainak néhány hétköznapi kérdést, amikre könnyű válaszolni, ebből látni fogod az illető személyiségét és az elvárásokat is. Itt van néhány kérdés, amit érdemes feltenni a legénységnek:

 • Hány órát tervezel vitorlázni naponta?
 • Hány órát szeretnél ebédidőben lehorgonyozva tölteni? Ez alatt az úszás, búvárkodás, evés, napozás, stb. időtartamára gondolunk.
 • Étkezés szempontjából hova tartozol: vegetáriánus / vegán / húsevő / mindenevő?
 • Mennyire szeretnél a következő időtöltésekben részt venni, pontozd 1-től 5-ig: kirándulás, városnézés, bulizás, fedélzeten pihenés, étterem.
 • Mennyire fontos számodra a tisztaság egy 1-től 5-ös skálán, stb.

Ehhez hasonló, egyszerű kérdésekkel könnyedén feltérképezhetőek a jellemek. A kérdéseket bővítheted nyugodtan a számodra fontos tudnivalókkal. Érdemes kb. 25 kérdést feltenni és amennyiben a válaszok számszerűsíthetőek, könnyen össze lehet majd az egyes jelentkezők válaszait hasonlítani.

A fenti profilok alapján már kiszűrhető, hogy kik azok, akik nem fognak együtt jó csapatot alkotni. Például a természetbarát, eldugott strandokat kedvelők nem biztos, hogy illenek azokhoz, akik szeretnének egész éjszaka a városban maradni és bulizni. Ezeket az adatokat használhatod utána a csapatod és a hajóskapitány párosításánál is.

Természetesen fontos tudni, hogy mi a kapitány vezetési stílusa, kikkel szeret vitorlázni, hogyan tanítja a vitorlázást. Ezért itt következik néhány plusz kérdés, amit feltehetsz a leendő kapitánynak:

 • Kik voltak azok a csapatok, akikkel a legnagyobb élmény volt vitorlázni és mi volt bennük a különleges?
 • Mi volt a legfeszültebb helyzet, ami vitorlázás alatt történt veled és hogyan viselkedtél ekkor? Hogyan sikerült megoldani a szituációt?
 • Szereted tanítgatni a legénységet vagy jobban szereted, ha inkább pihennek és mindent magad csinálhatsz?
 • Hogyan szoktad a hajón folyó mindennapokat megszervezni (már ha szoktál ilyet)?
 • Mik az alvási szokásaid?
 • Mi az, ami felbosszant és ez hogyan mutatkozik meg nálad?

Amint láthatod, ezek a kérdések mind a szociális érzékenységre fókuszálnak és konkrét múltbeli élményekre kérdeznek rá. Ezek alapján már lehet egy elképzelésed az adott személyről. Ha mindig csak hipotetikus vagy jövőbeli eseményekre kérdezünk rá, akkor az emberek hajlamosak a legjobb forgatókönyvet, a legjobb „énjükkel” elképzelni, ami nem mindig valósul meg.

Gyakori hibák

 • Ha hajóskapitányt keresel, akkor soha ne kötelezd el magad valaki mellett, mielőtt beszéltél volna vele telefonon. Egy szimpla beszélgetésből már leszűrhető, hogy milyen benyomást tesz rád az adott személy, és hogy fog-e passzolni az elképzeléseidhez.
 • Soha ne hajózzatok ki anélkül, hogy megbeszéltétek volna, milyen típusú élményekre vágytok, milyen időbeosztással. Bulizni akartok? Vitorlázni tanulni? Pihenni és jókat enni? Biztosítsd be, hogy mindezt tudatosítottad a kapitányban!
 • Mindig hallgass a megérzéseidre. Még akkor is, ha nem tudod megfogalmazni, hogy miért nem szimpatikus valaki, köszönd meg neki szépen és keress tovább!

Mindent összevetve, a következőek rendkívül fontosak a hajóutad során:

 • A legénység tagjai passzoljanak egymáshoz
 • A csapat szellemisége vágjon egybe a kapitányéval
 • A nyaralók és a kapitány tudják, hogy mire számíthatnak a másiktól
 • Kölcsönös szimpátia a kapitány és köztetek

A vitorlázás csapatsport! Ezért annyira fontos a csapat dinamikája és hogy tudatos döntéseket hozzunk azzal kapcsolatban, hogy kik kerülnek össze a hajón. A jó hír az, hogy a profi hajóskapitányok kiváló szociális érzékkel vannak megáldva és mindenkivel megtalálják a közös hangot. Őszintén reméljük, hogy megtaláljátok a megfelelő embert!

A következő részben a hajókról lesz szó. Átnézzük a legfontosabb szakkifejezéseket a hajóbérléssel kapcsolatban, megbeszéljük, hogy mik befolyásolják az árat és ötleteket adunk arra vonatkozóan, hogy biztosan azt kapd, amit szeretnél!-

Töltsd le INGYENES tapasztalatgyűjteményünket!

 

AZ OKOS HAJÓS MÁS HIBÁJÁBÓL TANUL! TE TANULJ A MIÉNKBŐL!

 34 oldalban a lényeg, amit megtanultunk 20 év alatt először hobbi vitorlázóként, majd utazásszervezőként. A letöltés mellé értékes MEGLEPETÉST küldünk, amelynek örülni fogsz következő hajófoglalásodnál! Nem hiszed el? Nézd meg! Nem kerül semmibe ;)

Adatvédelmi Nyilatkozat

Értesítések

Sikeres feliratkozás!

Pin It on Pinterest