„Egy kemény nap a tengeren jobb, mint bármelyik nap az irodában” (ismeretlen szerző)

Reméljük, hogy előző részeinkből olyan tudásra tettél szert, ami megkönnyíti az utazásaid szervezését. A vitorlázás gazdagítja az életet, legyen ez az élmény része a te életednek is! Csodáld a tengeri naplementét, élj át fantasztikus pillanatokat a társaiddal, érezd az új helyek felfedezésének örömét, próbálj ki új ízeket, érezd a szabadságot és élj tudatosabban, egy teljesebb életért!

Mindez akkor kezdődik el, amikor először a fedélzetre lépsz. Ezt pedig a részletek megtervezése előzi meg. Mostanra már ki kellett alakuljon benned egy kép arról, hogy kivel szeretnél utazni és hogy mik az első jelöltek a vitorlázás úti célját illetően. Ezek alapján már elkezdheted megbeszélni a további fontos részleteket a csapat tagjaival.

Mikor bonts vitorlát?
Az egyik fontos kérdés az, hogy mikorra tervezd az utazást. A csapat néhány tagja számára az időpont önmagában eldönti, hogy tudnak-e jönni vagy sem, ezért érdemes ezt minél hamarabb, közösen eldönteni.

Bizonyos eszközök használata nagyon hasznos az online csoportos esemény szervezéseknél. Itt találsz néhány hatékonyság növelő ötletet:
• Google Táblázatok: online táblázatkezelő (hasonlít az „Excel”-hez), amiben táblázatot készíthetsz nevekkel és a barátaid által kitölthető lehetséges dátumokkal. Ezek után csak meg kell osztanod a táblázatot a többiekkel és várni az eredményeket.
• Doodle: egy másik ingyenes internetes eszköz, ami funkciójában a Google Táblázatokhoz hasonlít, de sokkal szebben van kivitelezve. Egy alternatív, nyílt forráskódú szoftver a framedate.org, ami nem osztja meg a Google-lel az adatokat.
• Papír, ceruza, mobiltelefon. A régi, jól bevált módszer: készíts egy táblázatot, írd fel a neveket és hívd fel a barátaidat! Több időbe telik, de legalább beszélgetsz az emberekkel.
Tartsd észben, hogy a nagyobb létszám még több embert vonz. Ha már pár embert meggyőztél, akkor a többiek is könnyebben igent fognak mondani! És eközben próbáld meg élvezni az utazás szervezését!

Időjárás vs dátumok a Földközi-tengeren
Amikor már eldőlt, hogy mikor ér rá a csapat, folytasd a szervezést és fixáljátok le az úti célt. Ne feledd, hogy főszervezőként az emberek elvárják tőled, hogy meghozd a végső döntést, amennyiben ez közösen nem sikerül.

Itt van néhány átgondolandó adat az európai vitorlás szezonról: időjárás, árak és tömegturizmus szempontjából.
• Csúcsszezon a Földközi-tengeren: július és augusztus. Ez a családi vakációk miatt alakult ki így, hiszen ekkor van az iskolai szünet. Ez azt jelenti, hogy a bérlés költségei ekkor a legmagasabbak. Az időjárás is általában többnyire állandó, de gyakran magas hőmérséklet kíséri a nyugodt szeleket.
• Közép-/Főszezon a Földközi-tengeren: június és szeptember. Szerintünk ez a legjobb időpont a vitorlázásra. Miért? Családi vakációzók tömegei nélkül nyaralhatunk, sokkal kedvezőbbek a szelek, kellemes az időjárás, élvezheted a napsütést és a bérlési díjak is alacsonyabbak, mint a csúcsszezonban. Az egyetlen, ami megállíthat, hogy a barátaid közül néhánynak esetleg nem jó ez az időszak: ha nincs ilyen, akkor mi ezeket a hónapokat ajánljuk vitorlázásra.
• Elő- és utószezon a Földközi-tengeren: május és október. Ekkor is lehet vitorlázni menni! A szél garantált, ekkor lehet igazán gyakorolni! Az időjárás a déli területeken még ekkor is jó: Görögország, Törökország, Baleár-szigetek vagy Horvátország déli része. Az árak alacsonyak, üres a tenger, azonban néhány éttermet is zárva találhatunk. Ez azért van, mert kevesebb a látogató, ez teszi az elő- és utószezont sokak számára vonzóvá.
• Holtszezon a Földközi-tengeren: novembertől áprilisig. Ha elkötelezett tengerész vagy, akkor ezt az időszakot is számításba veheted. Természetesen készülnöd kell megfelelő ruházattal, hiszen a tengeren ilyenkor már elég hűvös van, különösen, ha szeles az idő. Ha az üres tenger nyugalmát keresed, ha szeretnéd megtapasztalni a városok és falvak igazi helyi életét (nem a nyüzsgő turista-verziót) vagy ha fel akarsz töltődni a napsütötte Földközi-tenger békéjétől és energiájától, akkor ez a te időszakod! Amikor süt a nap és szélvédett helyen vagy, akkor lehet, hogy elég egy pólót viselned!


4 kabinos vitorlás bérlése a Földközi-tengeren
Természetesen a bérlés költségei követik az átlaghőmérséklet évszakos változását. A lenti grafikon az átlagos vitorlás bérlési árakat mutatja három kiválasztott helyszínen. Az ár egy adott típusú és korú hajóra vonatkozik, ami három helyszín bizonyos kikötőiben található.

/Kép forrása: Naleia Yachting/

A grafikont tanulmányozva vedd figyelembe, hogy ezen túl mi befolyásolja még a bérleti díjat:
• A hajó mérete: 4 kabin + szalon (maximum 10 fő). Ez azt jelenti, hogy a nagyobb hajók drágábbak lesznek (5-6 kabin), a kisebbek pedig olcsóbbak (2-3 kabin).
• A hajó kora: 3-8 éves. Ez talán a legoptimálisabb kor. Az újabbak drágábbak, az öregebbeknél fennáll a veszélye a meghibásodásnak.
• A hajó kikötőhelye: a grafikonon bemutatott árak olyan vitorlásokra vonatkoznak, amik népszerű kikötőkben találhatóak. Ha szeretnéd gazdaságosabbá tenni a nyaralásodat, akkor olyan hajót is bérelhetsz, ami távolabb állomásozik, így csökkentve a bérlési költségeket.

Az egzotikus helyszínek időjárása
• Karib-térség: itt a legjobb december és május között vitorlázni. Júniustól augusztusig „hurrikán szezon” van, ami néha nyugodt is lehet, de semmi sem garantálja, hogy esetleg nem kell az egész nyaralást a parton töltenetek. A csúcsszezon (december-május) alatt stabil időjárásra lehet számítani állandó hőmérséklettel (28 °C) és állandó szelekkel (passzátszelek), amiknek az erőssége épp ideális a vitorlázáshoz!
• Thaiföld: általánosságban egész évben kiváló vitorlás úti cél: 28 °C és jó szelek. Azonban Thaiföldön két évszak van: száraz és nedves. A száraz évszak decembertől áprilisig tart, a nedves évszak májustól novemberig. A nedves évszak nem azt jelenti, hogy napi 24 órában esik, hanem épp ellenkezőleg: naponta egyszer esik 1-2 órán át. Viszont amikor esik, akkor ESIK. Néha hatalmas vízmennyiség nagyon rövid idő alatt. Ilyenkor a legjobb ledobni a horgonyt és megvárni, míg eláll az eső. Viszont amint elvonulnak a felhők, kisüt a nap, és lehet folytatni az utazást .
• Seychelle-szigetek: mivel ez is az Indiai-óceán térségében található, ezért az időjárás a thaiföldihez hasonló. A száraz évszak szintén decembertől áprilisig tart. A különbség az, hogy a nedves évszak itt kevesebb esővel, viszont jóval erősebb szelekkel jár, ezért tanácsosabb a száraz évszakot választani.

Az egzotikus helyszínek esetében még egy dolgot érdemes figyelembe venni: az átlagos vitorlás bérlési árak természetesen magasabbak, mint a Földközi-tengeren. Ez akár 30-100%-os emelkedést is jelenthet egy ugyanolyan paraméterekkel rendelkező földközi-tengeri hajóhoz képest.

Utolsó tippek
• Mindig előre olvass utána az átlagos időjárásnak, és egyeztess erről a csapatod tagjaival. Mindenki legyen tisztában azzal, hogy milyen időre lehet majd számítani!
• A hőmérsékleten túl nézz utána az átlagos csapadékmennyiségnek és a napsütéses órák számának is! Mindenképp több weboldalon is ellenőrizd ezeket az adatokat!
• Ha a legjobb árakon bérelnél, akkor foglalj minél előbb! Akár 25-30% („early bird”) kedvezményt is kaphatsz, ha hónapokkal előre foglalsz!
Az utazások lemondásának leggyakoribb oka, hogy a csapat nem tud döntésre jutni az utazás dátumát illetően. Ezért különösen fontos, hogy időben elkezdd a szervezést, nem csak az előfoglalási kedvezmények miatt, hanem hogy könnyebb legyen közös időpontot választani. Végső soron az időnk a legnagyobb értékünk.
A következő alkalommal a hajóskapitány kiválasztásáról lesz szó. Ez az a téma, amire gyakran kevés idő marad, pedig a kapitány személye alapvetően meghatározza az utazás hangulatát. Legközelebb erről osztjuk meg személyes tapasztalatainkat és tippjeinket.

Forrás: Naleia Yachting.-

Töltsd le INGYENES tapasztalatgyűjteményünket!

 

AZ OKOS HAJÓS MÁS HIBÁJÁBÓL TANUL! TE TANULJ A MIÉNKBŐL!

 34 oldalban a lényeg, amit megtanultunk 20 év alatt először hobbi vitorlázóként, majd utazásszervezőként. A letöltés mellé értékes MEGLEPETÉST küldünk, amelynek örülni fogsz következő hajófoglalásodnál! Nem hiszed el? Nézd meg! Nem kerül semmibe ;)

Adatvédelmi Nyilatkozat

Értesítések

Sikeres feliratkozás!

Pin It on Pinterest