„Nem találhatsz új földet, anélkül, hogy elveszítenéd a partot” /Andre Gide/

Az előző részben hosszasan tárgyaltuk, hogyan és hol keresd társaidat vitorlás utazásodhoz. Ebben a bejegyzésben összeszedtem számotokra a legnépszerűbb vitorlázóhelyeket. Elnavigállak benneteket Horvátországba, Görögországba, Olaszországba, Törökországba és a Karib-térségbe. Kezdjük is el az utazást:

Horvátország

Horvátország az egyik legnépszerűbb vitorlázó terület a világon, de Európában biztosan.  Nyáron, hajók ezrei szelik az Adria hullámait. Több mint 1200 sziget övezi a partokat, számtalan öbölben lehet horgonyozni nappal és éjszaka egyaránt, a parton pedig a világörökség részét képező történelmi városok, modern kikötők, pezsgő élet várja az idelátogatókat.

Az ország 5 különböző régióra oszlik, melyek mind más és más élményt nyújtanak a hajózás szerelmeseinek:

 • Az Isztriai-félsziget leginkább a part menti hajózásra alkalmas. Öblökben és barlangokban gazdag, viszonylag kevés szigettel körülvéve. Itt találhatóak meg a legolcsóbb kölcsönző irodák.
 • Kvarner régió, amely Pula és Zadar között helyezkedik el. Rusztikus hangulat, rengeteg sík terület jellemzi. Itt viszonylag kevés a vitorlás hajó (a többi régióhoz képest), a környezet a természet szerelmesei számára ideális. Egy kicsit azt az érzést kelti, mintha tavon vitorlázna az ember.
 • Észak-Dalmácia Zadar és Split között található. Igazi szigetlabirintus, nagy és egészen apró területek bukkannak elő a habokból. Mivel kicsi a távolság a szigetek között, nagyszerű választás családok számára.
 • Közép-Dalmácia, melynek fővárosa Split, a legnépszerűbb célállomás a szórakozni vágyóknak. Nagy és hatalmas szigetek pálmafákkal borítva és fjordokhoz hasonló bemenetekkel.
 • Dél-Dalmácia Korčula környékén kezdődik és egészen Dubrovnikig tart. A partszakasz hosszú, nyújtott erdős szigetekből áll. Kiváló választás családoknak és a kalandvágyóknak is.

Ha tovább haladunk dél felé egyre trópusibb éghajlatot találunk, pálmafákkal, igazi mediterrán hangulattal. Ezzel arányosan viszont az árak is egyre magasabbak.

Általánosan elmondható, hogy Horvátország partjai mentén rengeteg a sziget, a part egyenetlen, magaslatokkal és öblökkel tarkított, ez az, amire egy tengerész vágyik! J

Arra az esetre, hogyha úgy érzed eleget vitorláztál, de még nem érted el a tervezett kikötőt, nem kell aggódnod, mindig találsz a közelben horgonyzóhelyet vagy másik kikötőt.

A kedvencünk a horvátországi vitorlázásban az úgy nevezett „ínyenc-öböl” jelenség. Partoktól távol eső éttermek olyan szigeteken, amelyeket kizárólag hajóval lehet megközelíteni. Általában bójákon lehet horgonyozni a közelükben és a legfrissebb tengeri ételeket kínálják a betérő matrózoknak.

A helyiek nagyon barátságosak és élvezik az életet. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek szuper hatékonyak a nyár folyamán. El kell fogadni, hogy egy kicsit lassabb a tempó a boltban, egy kis csevegés a piacon vásárlás közben, hiszen úgy tartják minden pillanat alkalmas egy kis szünetre. Még a nap legforgalmasabb időszakában is.

Három reptér van a legfontosabb régiókban: északon Zadarban, Közép-Dalmáciában Splitben és délen Dubrovnikban. Jól működő buszhálózatuknak köszönhetően, minden városba el lehet jutni könnyedén és kényelmesen.  Szóval, ha a hajód egy kicsit távolabb van a reptértől, akkor is van számos lehetőség, hogy eljuss a bejelentkezés helyszínére.

Előnyök:

 • Megfizethető charter árak
 • Közép-Európában megközelíthető autóval vagy vonattal is
 • Az országon belül könnyű busszal is eljutni egyik célpontból a másikba
 • 1200+ szigetet fedezhetünk fel
 • Nagyon hosszú tengerpart, amely lehetővé teszi a különböző vitorlázó és szabadidős tevékenységeket
 • Ínyenc-öblök

Görögország

A görög vizek már évezredek óta a hajózás fontos részei. A partokon még megtalálhatók az ókori kultúra örökségei, így igazi időutazáson vesz részt, aki Görögországba látogat.

A görög partok minden igények megfelelnek:

 • Nyugaton a Jón tenger tökéletes választás, hogy megszerezd az első élményeidet a fedélzeten, ezt az állandó, nyugodt szél biztosítja. A gazdag növényzet pedig megfelel a legválogatósabb természetbarátoknak is.
 • Ugyanez elmondható a Szporádokról Athéntól északra, ahol rengeteg nemzeti park prezentálja a természet szépségeit.
 • Athén és a Saroni-öböl logisztikailag a legkönnyebben megközelíthető. A nemzetközi repülőtér nem messze fekszik a főbb kikötőktől: Kalamakitól és Lavriontól.
 • Dél felé haladva egy hatalmas szigetcsoport kezdődik, a Kükládok. Ez az a terület, melyet inkább a tapasztalt hajósoknak ajánlunk. A szél nagyon erős errefelé, főleg nyáron, szóval mindig ellenőrizni kell, milyen jelzés van érvényben! Ha egyszer belépsz a Kükládok világába, biztosíts magadnak elég időt, hogy minden szépséget láthass: Naxos, Paros, Santorini csak pár példa a csodás szigetek közül!
 • Rodosz és néhány sziget a legkeletebbi régió Törökország partjai mellett. A szél itt általában enyhébb, mint a Kükládoknál és innen a határt is át lehet lépni.

Összehasonlítva Horvátországgal a kikötői díjak nevetségesen alacsonyak, de hátránya, hogy áram és édesvíz a mólón elég szűkösen van. A víz a helyi víztározókból van újratöltve, ami eléggé kiszámíthatatlan. A kikötői közlekedésben a zipzár elv működik, ami vicces, de sokszor nagy türelmet kíván.

A kisvendéglői kultúra Görögországban egy másik nagyszerű élmény. A kisvendéglő/kocsma az a hely, ahol ételt és italt kapsz, minden nagyon ízletes és üdítő. Ne számíts gyors kiszolgálásra. Ezek a helyek arra vannak, hogy ott maradj, borozz és élvezd a zenét. Semmit nem szabad elsietni!

Az időjárás nagyszerű ebben az országban, az emberek nyugodtak, lassú és csendes az élet a legtöbb részen. Kifejezetten a Küklád szigetcsoportnál lehet ezt tapasztalni, ahol a komp néhány faluba egyszer jön naponta, de van olyan falu ahová csak hetente. Miért kéne sietni, ha a nap fent van?

Előnyök:

 • Nevetségesen olcsó kikötők
 • Nagyon változatos vitorlás régiók
 • Ősi építészet és látnivalók
 • Szigetlakó életmód
 • Kulturális gazdagság

Olaszország

Az olasz vizek gyönyörűek, de ijesztőek is egyben. Az ország partjai hosszan elnyúlnak, többnyire egyenesek és kiépítettek. Érdekes vitorlázási célpontokhoz fel kell fedeznünk a szigeteket. Ezek nem csak védettek az erős széltől, de öblök és barlangok sokasága teszi érdekessé őket.

Négy kedvenc hajós területünk van Olaszországban.

 • Lipari-szigetek, Szicíliától északra, ahol láva folyamokat gyakran látni, a tengerpartok fekete homokosak és termálforrások biztosítanak gyógyító iszapfürdőket.
 • Amalfi, nem messze a Nápolyi-öböltől, ahol meredek lejtők érnek egyenesen a tengerbe, melyeket sokszínű házikók díszítenek. Amalfi közkedvelt úti cél nászutasok számára, szépségének köszönhetően.
 • Szardínia és Korzika, ahol a francia és az olasz konyha találkozik. Nagyon erős a szél a régióban, de a víz páratlan türkíz színe kárpótol minket.
 • Elba és a környező testvérszigetek lehetővé teszik, hogy könnyen szervezz hajós nyaralást, a Róma melletti kikötőből.

Ezeken a területeken vitorlázva egy dolog állandó: a varázslatos étel. Ez a Római időktől kulturális szempontból fontos szerepet játszott. A hosszú fejlődés hatására az olasz séfek folyamatosan különlegességeket tesznek az asztalra. Az olasz boroknak, kávénak, Tiramisunak, tésztaételeknek és természetesen a pizzának nincs versenytársa. Szóval a kikötők lehetnek drágák, Olaszországban vitorlázni megéri és megtapasztalhatod az igazi „édes élet” érzést. Egyszer ki kell próbálni!

Előnyök:

 • Nagyszerű konyha, borok és kávé
 • Aktív vulkán a Lipari-szigeteknél (Szicília)
 • Az egyes vitorlázó régiók egyedi jellemzői sokkal változatosabbak, mint bárhol máshol

Törökország

Jelenleg Törökország nem annyira népszerű vitorlás célpont, mint más európai régió. Ami azt jelenti, hogy a vártnál kisebb a vízi forgalom, valamint több a magányos öböl. Törökország tágabb hajózási szezont kínál Horvátországhoz és Görögországhoz képest, aminek köszönhetően gyakorta látni vitorlásokat már áprilistól, egészen késő novemberig.

Partja zöld, hegyekkel csipkézett és gyönyörű, és sok helyen lehet horgonyozni éjszakára. Természetesen találhatók hotelek, üdülők is, ám lényegesen kevesebb, mint más népszerű vitorlás célpontoknál a Mediterrán-térségben.

A vitorlás központ Marmaris környékén található, Göcek és Bodrum városában, ahol minden bérelt hajó kiköt és ahová repülővel is könnyű eljutni. A tengerpart nagyon változatos, számos öböl, apró kikötő és szigetecske található itt. A helyi emberek kétszeres erőfeszítéssel dolgoznak azon, hogy minden ide látogató embernek remek időtöltést biztosítsanak, ezzel még több turistát vonzanak a térségbe, egyidejűleg javítva a gazdasági tőkét is. A szél stabil és mérsékelt, a hajók bérleti díja megfizethető. Az ételekre főleg az édes ízvilág jellemző, a török kávé pedig elegendő energiát ad a vitorlázás teljes ideje alatt.

Előnyök:

 • Zöld, dombos és tiszta tengerpart megdöbbentően szép tengerpart, barlangok és keskeny öblök
 • A kikötők könnyen megközelíthetők (repülőterek a közelben)
 • Megfizethető árak

Karib-térség

Ennek a legendás trópusi vitorlásparadicsomnak legalább annyi arca van, amennyi sziget a Karib-tengeren! Kubától indulva délfelé, Venezuela partjai felé haladva minden egyes sziget különböző és egyedi, kissé eltérő kultúrával, konyhával és szokásokkal.

Ami közös tulajdonsága a Karibi szigeteknek, hogy hosszú és fehér homokos strandok, kókuszpálmák, kristálytiszta víz, korallzátonyok, kitűnő búvár helyek és trópusi növényzet jellemzi a tájat. Természetesen az összes tengerész által kedvelt ital a rum!

A vitorlás kölcsönzés sokkal drágább, mint a Mediterrán régióban, de mindenképpen megéri. Amint felhúzod a vitorlákat és megérzed a szelet, rögtön elkap a különleges érzés, hogy éppen olyan partok felé veszed az irányt, ahol régen a legendás kalózok hajóztak.

A Karib-térség országaiban uralkodó ősi szokások, a használt nyelv és a kultúra keveredik a gyarmatosítókéval. Főként a brit, a francia, a holland és a spanyol hatások érezhetők. A legnépszerűbb szigetek: a Brit Virgin-szigetek, St. Martin, St. Vincent és Grenadine, Grenada, Antigua és Barbuda, Guadeloupe és Martinique.

A szigetek közötti hajózás egy kicsivel több időt és energiát vesz igénybe, mint az európai vitorlás régiókban, ugyanakkor életre szóló kalandokban, felejthetetlen látványvilágban lesz részed. Az a tanácsunk, hogy vigyél haza egy üveg helyi rumot és iszogatás közben idézd fel csodálatos élményeidet.

Előnyök:

 • Csodálatos, paradicsomi partok és tájak
 • A Passzátszél biztosítja a nagyszerű vitorlázást
 • Rum, strandok, kókuszpálmák, korallzátonyok, stb.

Egyéb inspiráló úti célok:

 • Seychelle-szigetek
 • Kanári-szigetek
 • Azori-szigetek
 • Norvégia
 • Baleár-szigetek
 • Indonézia
 • Francia Polinézia
 • Thaiföld
 • Skócia

Tehát összefoglalva, ha sok kikötőre és azokon belül magas színvonalú infrastruktúrára vágytok menjetek Horvátországba. Ha a csapat inkább trópusokra szavaz a Karib-térség vagy Thaiföld nagyszerű választás. Az ókori hangulatot is őrző kikötők és az élet nyugalmának megtapasztalásához Görögországot ajánlanám. A kezdők számára, akik még nem igazán ismerik a vitorlázást, ismét Horvátország a tökéletes választás.

Most már tudod, hogyan szervezz hatékonyan csapatot és úti célt is könnyebben választasz. Cikksorozatunk harmadik részében azt fogom részletezni, hogy mikor érdemes vitorlázni!

/Forrás: Naleia Yachting. Képek forrása: Pixabay/

Töltsd le INGYENES tapasztalatgyűjteményünket!

 

AZ OKOS HAJÓS MÁS HIBÁJÁBÓL TANUL! TE TANULJ A MIÉNKBŐL!

 34 oldalban a lényeg, amit megtanultunk 20 év alatt először hobbi vitorlázóként, majd utazásszervezőként. A letöltés mellé értékes MEGLEPETÉST küldünk, amelynek örülni fogsz következő hajófoglalásodnál! Nem hiszed el? Nézd meg! Nem kerül semmibe ;)

Adatvédelmi Nyilatkozat

Értesítések

Sikeres feliratkozás!

Pin It on Pinterest