A legelső kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy Kivel szeretnénk és tudunk is vitorlázni? A megfelelő társak kiválasztása alapjaiban fogja befolyásolni a fedélzeten megélt tapasztalatainkat, élményeinket. Lépésről-lépésre tervezzük meg, ne kapkodjuk el a csapatunk felállítását, mert hisszük, hogy az utazás minőségét a társainkkal való kapcsolatunk befolyásolja. Kettő, illetve szigorúan véve három lehetőségünk van, amikor ezen a kérdésen gondolkodunk: vitorlázás barátokkal / családdal vagy idegenekkel. Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya, mindkettő különböző csoportdinamikát képvisel, és mindkettő különböző erőfeszítéseket tesz szükségessé.

Vitorlázás barátokkal vagy családdal

A legtöbb vitorlázó úgy véli olyan emberekkel jó döntés útra kelni, akiket ismersz. Könnyebb megszervezni és a fedélzeten érvényes szabályokat is egyszerűbb tisztázni. Nagyrészt tudod, mire számíthatsz.

Előnyök:

 • az emberek ismerik egymást
 • a döntések gyorsabbak
 • a barátokkal / családdal egy új szögből ismeritek meg egymást

Hátrányok:

 • A konfliktusok gyorsabban jelennek meg és fokozódnak
 • Rejtett konfliktusok jelennek meg
 • Az időbeosztást nehezebb csapatban menedzselni, mint egyedül

Vitorlázás „idegenekkel”

Gyakran előfordul, hogy érdeklődés- vagy időhiány miatt nem lehet ismerősökből csapatot verbuválni. Ritkán, de olyan is van, hogy valaki izgalmasabbnak találja az ismeretlen csapatot, mint a régi barátokat. A tapasztalat azt mutatja, hogy remek élmény a végeredmény, hiszen az összeállt emberek mindannyian szeretik a vitorlázást, de saját közegükben nem találnak hozzá társakat. A szervezés viszont jóval több időt igényel.

Előnyök

 • Az emberek önmaguk lehetnek, hiszen az alapkövetelménynek (a vitorlázás szeretetének) megfeleltek
 • A résztvevők hasonló gondolkodásmódja (különben nem lennének ott)
 • A sokszínűségnek köszönhetően, kulturálisan gazdagabb közeg jön létre
 • Életre szóló barátságok kötésére van lehetőség

Hátrányai:

 • Több időt igényel az emberek „felkutatása”
 • 1 vagy 2 napig tart az embereknek, hogy megismerjék egymást és lazítsanak
 • Természetesen megeshet, hogy lesz egy problémás útitárs
 • A társaság összetartása komoly szociális készségeket igényel

Hol keresd a csapatod?

Nem kell aggódni, nem olyan nehéz, mint ahogy elsőre gondoljuk!

 • Kapcsolati háló: Érdemes megkérni a barátokat, hogy küldjék el az utazási tervet olyan barátaiknak, akiket érdekelhet. Mivel ők ismerik személyiséged, eleve olyan ismerőseiknek fogják továbbítani a lehetőséget, akikről feltételezik, hogy beleillenek a koncepcióba. Ugyanígy meg lehet kérni a családtagokat és a kollégákat.
 • Online és offline csoportok: Egy aktivitáshoz kapcsolódó specifikus csoportban is könnyebb olyan személyeket találni, akik nyitottak lehetnek. Ettől függetlenül az egyéb hobbijaidhoz kötődő oldalakon is tegyél egy próbát, hiszen, ha téged is érdekel a latintánc is, úgy mások is lehetnek mindkét témában lelkesek. Facebook csoportok, meetupok, fórumok, portálok megfelelő platformok lehetnek.
 • Helyi vitorlás klubok: Ezek a klubok viszonylag zárt közösségek saját aktivitásokkal, ettől függetlenül felmérheted a terepet, hátha illik hozzád és csatlakozni szeretnél.

Általában időbe telik a legénység összeállítása. Ne várd, hogy egy nap alatt megtörténjen. Normális, hogy pár hétig, vagy akár egy hónappal a döntést megelõzõen beszélgettek. Az embereknek össze kell hangolniuk személyes és szakmai életüket.

Adalékok a szervezés sikerességéhez

 • Használj online kérdőívet, hogy tájékozódj társaid mire számítanak az utazás során, milyen várakozásaik vannak.Egy egyszerű, ingyenes Google kérdőív nagyszerűen megfelel a célnak. Tegyél fel olyan kérdéseket, amelyeket könnyű megválaszolni, számodra mégis hasznos információt jelentenek, például: hányszor tervezel étteremben enni? Hány órát szeretnél vitorlázni naponta? Mennyire fontos számodra a tisztaság (pl. egy 1-5 skálán)? Van bármilyen különleges étkezési kérelmed (pl. diéta vagy ételallergia)?
 • Vond be a szervezésbe a csatlakozó útitársakat is, hiszen nem kell mindent egyedül csinálnod. Oszd ki a feladatokat és győződj meg róla, hogy mindenki megfelelően elvégezte-e a sajátját.
 • Az emberek hajlamosak a vitorlázás ötletének hallatán lelkesedni, ugyanakkor konkrét választ nem adnak. Adj világos határidőt a részvételi szándék véglegesítéséhez. Kétszer, háromszor emlékeztesd őket, hogy közeleg a válaszadás ideje és kérd az igenlő vagy nemleges választ – te is tisztábban fogod látni hányadán állsz
 • Legyél türelmes, végül is olyan embereket szeretnél a fedélzeten tudni, akik valóban ott akarnak lenni
 • Maradj optimista és élvezd a szervezés folyamatát is, hiszen ez a nyaralásod!
 • Használj csoportos kommunikációs eszközöket: küldj kör e-mailt, hozz létre csoportot a What’s Appon, Messengeren, vagy olyan felületen, ahol szívesen és kényelmesen tudtok beszélni egymással. A cél a világos, lényegre törő kommunikáció. Valakinek moderálnia kell a megbeszélni valókat, erre a főszervező, vagyis te leszel a legalkalmasabb. A társaid hálásak lesznek, ami az utazás folyamán visszaköszön! 😊


Mítosz: az emberek nem jönnek ki jól szűk helyeken

“Tehát egy 15 méter hosszú hajón kell vitorláznom 6-10 másik emberrel?” Igen. És bárki, aki erősen ellenzi ezt az ötletet, egyszerűen csak maradjon a parton. Ez is egyfajta szűrő, mivel, ha valakinek ez nagyon ijesztő és visszakozik, akkor nem fogja élvezni a vitorlázást, nem is lesz jó társaság.

A társaság duplaágyas kabinokban alszik, ami azt jelenti, hogy mindenkinek lesz egy „szobatársa”. Hogy a privát szféra is meglegyen, ki lehet jelölni a hajón, akár a fedélzeten is egy úgynevezett „csendes pontot”, ahol bárki eltölthet egy kis időt, anélkül, hogy megzavarnák. Az extrovertált típusú embereknek ez furcsa lesz, de az introvertált útitársak kifejezetten szeretni fogják az ötletet 😊.

Nem szabad 3-4 óránál hosszabban hajózni. Az ebédszünet kiváló alkalom kisebb öblök felfedezésére, fürdőzésre, napozásra. Esténként pedig érdemes városi kikötőkben megállni, ami lehetőséget ad egy kis lazításra, „levegőzésre”.

Egy vitorlás hajón mindig akad tennivaló: köteleket húzni, rendezni, készíteni egy kis kávét, vagy valami könnyű ételt, segíteni a navigációban, tanulni a vitorlázás fortélyait. Mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb szerepet a fedélzeten.

Jó tanácsok a szociális egyensúly fenntartásához

 • Mielőtt elhagyjátok a kikötőt, beszéljétek meg, hogyan fogjátok kezelni a feszültséget. A legjobb megoldás, ha azonnal kezeled őket mielőtt elhatalmasodnak
 • Fussatok egy utolsó kört annak tisztázására, hogy kinek milyen elvárásai vannak az út során, hiszen mindenkinek vannak kitűzött céljai a nyaralása alatt. Érdemes újra átvenni azokat a kérdéseket, amelyeket fentebb már javasoltunk
 • Ne törekedj arra, hogy személyiségre is hasonló embereket szervezz össze. A vitorlázás szeretete legyen közös, de a különböző karakterek egymás szemében is vonzóbbak és izgalmasabbak tudnak lenni. No meg, két dudás egy csárdában, amúgy sem… 😊

Tanulj a mi hibáinkból

 • Soha ne keverj nagyobb baráti társaságot 1-2 idegennel, kívülállónak fogják érezni magukat. A nagyobb csapatoknak megvan a saját dinamikája. Ha például két idegen társaságot mixelsz, akkor 4-4 fő mindkettőből ideális. Ebben mindig egyensúlyt kell tartani.
 • Ne ragaszkodj azonos életkorú résztvevőkhöz. Az életkori eltérések miatt a csapattagok számára is izgalmasabbak lehetnek a beszélgetések, tanulhatnak egymástól. Ez főleg akkor fontos, amikor több hajónyi ember jön össze. Ha szétválasztod őket a koruknak megfelelően, akkor nehezebben fognak vegyülni egymással.
 • Hallgass az első megérzéseidre. Ha a hatodik érzéked azt diktálja, hogy valaki nem fog beilleszkedni, akkor hallgass rá.

A fenti javaslatok mindegyike segíthet a könnyebb csapatszervezésben. Véleményünk szerint a szociális szempont az utazás legfontosabb eleme. Az ismerősökkel vagy idegenekkel való vitorlázás teljesen külön kávéház, így nem is érdemes egy lapon említeni. Más-más előnyökkel rendelkezik a két típus, mások az elvárások.

A sorozat következő részében a legjobb vitorlás desztinációkat mutatjuk be, vesszük sorra. Elhajózunk Horvátországba, Olaszországba, Görögországba és távolabbi, egzotikusabb szigetvilágokba.

(Forrás: www.naleiayachting.com. Képek forrása: Pixabay)

Töltsd le INGYENES tapasztalatgyűjteményünket!

 

AZ OKOS HAJÓS MÁS HIBÁJÁBÓL TANUL! TE TANULJ A MIÉNKBŐL!

 34 oldalban a lényeg, amit megtanultunk 20 év alatt először hobbi vitorlázóként, majd utazásszervezőként. A letöltés mellé értékes MEGLEPETÉST küldünk, amelynek örülni fogsz következő hajófoglalásodnál! Nem hiszed el? Nézd meg! Nem kerül semmibe ;)

Adatvédelmi Nyilatkozat

Értesítések

Sikeres feliratkozás!

Pin It on Pinterest