A tenger türkizkék színe, a part fehér homokja a vitorlázáson kívül számos vízi kalandot kínál, míg a trópusi erdők zöldje barangolásra csábít. Engedni kell a csalogatásnak és átérezni a sziget kreol kultúráját és tradícióit, illetve végigkóstolni a francia Karib-szigetek ínycsiklandóan fűszeres konyhájának helyi specialitásait.

Földrajzi elhelyezkedés

Guadeloupe Franciaország tengerentúli megyéje a Karib-térségben. A Kis-Antillákhoz, azon belül a Szélcsendes-szigetek csoportjába tartozik. Fővárosa Basse-Terre. Északon Montserrat, délen a Dominikai Közösség (Dominika sziget) fekszik hozzá legközelebb. Keletről az Atlanti-óceán, nyugatról a Karib-tenger övezi. A szigetcsoport öt főbb szigetből áll: Basse-Terre, Grande-Terre, Marie-Galante, La Désirade, Les Saintes és a hozzá kapcsolódó szigetcsoport (Terre de Haut és Terre de Bas). A két legnagyobb sziget – mely egy pillangót formál – Basse-Terre és Grande-Terre között csak egy szűk csatorna húzódik. Együttes területük 1509 km2, lakosságuk kb. 390 000 fő.
Guadeloupe-hoz tartoznak még az Îles de la Petite Terre apró szigetei.

Kalandozások a karibi világban

Decembertől májusig a legideálisabbak a feltételek, hogy a vitorlázók a Karib-tenger egész területét birtokba vegyék. A térség rengeteg nem mindennapi látnivalóval szolgál az ideutazóknak, így javasolt a hajóra szállást megelőzően 2-3 nappal a szigetre utazni és néhány paradicsomi helyet felfedezni. A tenger türkizkék színe, a part fehér homokja a vitorlázáson kívül számos vízi kalandot kínál, míg a trópusi erdők zöldje barangolásra csábít. Engedni kell a csalogatásnak és átérezni a sziget kreol kultúráját és tradícióit, illetve végigkóstolni a francia Karib-szigetek ínycsiklandóan fűszeres konyhájának helyi specialitásait. A Grande-Terre déli partvonalán  gyönyörű fehér homokos partok kápráztatják el a strandolni vágyókat. Sok helyen lehet golfozni, szörfözni, akár oktatással a teljesen kezdő szinttől is. Nekünk a Caravella a kedvencünk, főleg péntek esténként hatalmas a pezsgés, a városi fiatalok itt gyűlnek össze, gitároznak, táncolnak, óriás hangulatot teremtenek. Akik a filmekbe illő karibi hangulatot akarják megtapasztalni, azokat itt észrevétlenül is magával ragadja a ritmus. A sziget északi féltekéjén 40-50 méter magas sziklafalak övezik a partszakaszt, csodálatos kilátópontként. Baie-Mahaultból komppal, vagy jet-skivel Port-Louisból, át lehet hajózni Ilet Fajou-szigetre, egy talpnyi kis szigetre, ahol a bár asztalainak a tengerben jutott hely, így a vendégek a víz kellemes hűsítő simogatását érzik, miközben frissítőiket szürcsölik.

A Basse-Terre féltekén terül el a Guadeloupe Nemzeti Park, ahol a La Grande Soufriére – aktív vulkán is található (utoljára 1976-ban tört ki), amely a Kis-Antillák legmagasabb hegycsúcsa egyben. A csúcsra biztonsági okokból tilos felmászni, de a megközelíthető legmagasabb pontig is legalább két órás túra vezet. Szintén a Nemzeti Parkban található a Carbet-vízesés, amely három lépcsőben hullik alá. Javasolt körbejárni még az állatkertet. Ha ezek után még marad egy szabad délután, akkor azt érdemes Deshaies (ejtsd: Déé) halászfaluban tölteni ahol a helyiek hatalmas szeretettel fogadják a turistákat és olyan számukra hasznos apróságokat tanítanak, mint a cukornád elfogyasztásának technikája. Van botanikus kert is, ahol olyan barátásgos madarak repdesnek, hogy bátran rászállnak a nézelődök vállára.

Élet a Karib-tengeren

A szárazföldi felfedeznivalók után jöhet a várva várt hajózás. Ha nincs a társaságban olyan hajóvezetői engedéllyel is rendelkező utas, aki tapasztalt a Karib-tengeren, erősen ajánlott megfontolni egy skipper alkalmazását, mivel rengeteg részletre kell odafigyelni, hogy az utazás az álmoknak megfelelő legyen. Időrendben haladva még itthon a hajó kiválasztása során fontos odafigyelni, hogy legyen a hajón vízkészítő berendezés. A szigetek közötti távolságok nem vészesek, de a kikötői infrastruktúra a legtöbb helyen egyelőre szegényes, így mind ívóvíz, mind tisztálkodás tekintetében fontos, hogy a hajón lehessen megteremteni a feltételeket. A fentebb leírt látnivalókat könnyebb autóval fefeldezni, így kényelmes és praktikus, ha olyan társaságtól van az autó, aki engedélyezi a leadást a kikötőben. A hajó átvételét a skipper intézi, a társaság többi tagjának addig van ideje a kikötőtől nem messze található bevásárlóközpontban felkészülni a túrára. A kikötőhöz közel található egy Decathlon is. A fedélzetre lehet függőágyat vinni, a kikötőben stand up paddle board-ot és egyéb kiegészítőket bérelni. Ha minden elkészült, jöhet a kihajózás!

Az útvonal:

Egy 10-12 napos guadeloupei nyaralásba 1 hetes hajótúra illeszthető, amely biztonsággal bejárható és a főbb látnivalókat érinti.
1. Szombat: Kora délutáni órákban hajó átvétel, az indulási kikötő megismerése.
2. Vasárnap: kora reggel indulás mivel 40 NM hosszút út vár a csapatra a Cousteau nemzeti parkig. Reggel 07:00 indulás mellett érkezés 14:00-15:00 körül, horgonyzás a Pigeon-szigetnél, majd pihenés a parton, a könnyűbúvárkodás kedvelőinek karibi kánaánjában. Itt ugyanis teknősökkel lehet úszni, vezetett merülésen résztvenni (akár teljesen kezdőként is), hogy a vízalatti korallok, szivacsok, színes halak világába is betekintést nyújtsanak.
3. Hétfő: Időjárástól függően két program lehetőség van:
– Bálnakereső túra – igazán látványos showműsor, ahol szakértők vezetik a keresést és különböző műszerek segítségével igyekeznek arra navigálni, ahol jó eséllyel megfigyelhetők delfinek, bálnák, persze tisztességes távolból
– Deshaies – fentebb már részleteztük ezt a kis halászfalut, tehát szárazföldi barangolás során is meglátogatható
4. Kedd: Úti cél: Les-Saintes, körülbelül 4 órányi hajózás vár a csapatra. A szigeten lehet robogót bérelni, amellyel szinte 1 nap alatt bejárható az egész, a partmentén végig strandokkal. Aki szereti a történelmi a látványosságokat, azoknak kiváló kirándulási helyszín a Fort-Napóleon erőd, ahonnan 360 fokos kilátás nyílik a tájra (a belépő körülbelül 5-10 EUR).
5. Szerda: Hajózás St. Louisba, úgy dél körüli érkezés. Itt egy rum lepárlót lehet meglátogatni, amely után általában a csapat már csak pihenésre vágyik, így szabad program. Este tábortűz a parton.
6. Csütörtök: Látogatás Petit-Terrere, ahol megelevenedik a földi paradicsom. Érdemes reggel korán indulni, mivel korlátozott a bóják száma és azok roppant hamar megtelnek, horgonyozni pedig szigorúan tilos, természetvédelmi okokból. A sziget keleti oldala szinte végig korall, a bejáratnál delfinek, citromcápák, ráják úszkálnak, amely után a fehérhomokos strand várja az érkezőket. A sziget teljesen lakatlan, nincs fényszennyezés, estéként az égen szinte az egész tejútrendszert látni.
7. Péntek: Az úticél Ilet du Gosier, körülbelül 3 órás hajózást jelent. Sajnos erre a kis szigetre is érdemes korán indulni, mivel itt is előfordulhat, hogy már nem jut bója. Kávézók, bárok várják a fáradt hajósokat. Ha sikerül kikötni, értesíteni kell a chartercéget, hogy csak szombaton ér vissza báziskikötőbe a hajó, nehogy felárat számoljanak.
8. Szombat: A hajót a délelőtti órákban kell leadni, így viszonylag kora reggeli indulás szükséges a báziskikötőbe.

Bár ez az út gyakran minden gond nélkül bejárható, azért az fontos hozzátenni, hogy időjárás, szél és kikötőhely függvénye, hogy ebben a formában teljesíthető-e. Az biztos, hogy aki egyszer megtapasztalja ezt az élményt, állandóan visszavágyik majd!

Hasznos apróságok
Főváros: Basse-Terre
Belépés: nem szükséges vízum csak útlevél
Hivatalos nyelv: francia
Időeltolódás: -5 óra télen, -6 óra nyáron
Pénz: euro
Más elfogadott pénznem: dollár
Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa
Klíma: trópusi
Átlaghőmérséklet: 27 C júliusban, 24 C januárban
Megközelíthetőség: a Pointe-á-Pitre reptéren keresztül, Párizsból 8 óra repülőúttal
Víz minősége, ihatósága: Mindenképpen csak palackozott vizet fogyasszunk! Csapvíz nem iható!
Telefonos hívószám: 590
Kommunikáció jellemzői: Fővárosban telefonos elérhetőség, illetve internet kapcsolat
Általános nyitvatartási idő: 10:00-19:00
Ünnepnapok: Július 14. Bastille lerombolásának napja
Összefoglalva, előnyei:
– Európai Unió területe
– A fizetőeszköz EUR
– Pointe-a-Pitre reptér közel a kikötőhöz
– Air France napi két járatot indít Párizsból
– augusztus-szeptember nagyon jó időszak a repülőjegy vásárláshoz
– picik a távolságok
– Passzát-szél övezet

 –

Töltsd le INGYENES tapasztalatgyűjteményünket!

 

AZ OKOS HAJÓS MÁS HIBÁJÁBÓL TANUL! TE TANULJ A MIÉNKBŐL!

 34 oldalban a lényeg, amit megtanultunk 20 év alatt először hobbi vitorlázóként, majd utazásszervezőként. A letöltés mellé értékes MEGLEPETÉST küldünk, amelynek örülni fogsz következő hajófoglalásodnál! Nem hiszed el? Nézd meg! Nem kerül semmibe ;)

Adatvédelmi Nyilatkozat

Értesítések

Sikeres feliratkozás!

Pin It on Pinterest